Dagens musikrörelse

Efter proggrörelsens fall tog punken med Ebba Grön och Imperiet med Joakim Thåström i spetsen över. Ebba Gröns debutplatta We´re only in it for the drugs som kom 1979 vände upp och ned på kulturen i Sverige på liknande sätt som proggen hade gjort drygt tio år tidigare. Med låtar som Totalvägra, Sno från dom rika och Pervers politiker tog Ebba Grön ställning mot etablissemanget. En av deras mest kända låtar är en cover på Blå Tågets låt Den ena handen vet vad den andra gör som Ebba Grön döpte om till Staten och kapitalet. Musiken var som ett knytnävsslag rakt i ansiktet på kommersen.

   Punken utvecklades i USA under mitten av sjuttiotalet när bland annat Ramones och Sex Pistols gjorde sitt inträde på världsscenen. Punkrörelsen var oerhört samhällskritisk och är en mycket spännande del av svensk musikhistoria. Förutom Ebba Grön och Imperiet var grupper som KSMB, Köttgrottorna, Strebers och Asta Kask viktiga i punkrörelsen. Men istället för att bli en naturlig fortsättning på proggrörelsen blev punken en kontrast.

   - Punkarna kom i opposition mot oss och det är alldeles begripligt, säger Mikael Wiehe. Och då skulle man på något sätt tänka i banor att vi skulle inkorporera dem i rörelsen. Men det kunde vi inte göra och det vet jag inte om de hade den minsta lust till. Så småningom efter ytterligare tio år så kunde jag och Joakim Thåström stå på samma scen, men då kunde vi inte det.

   Punken varade under åttiotalet men försvann lagom till nittiotalet som var ett mörkt årtionde politiskt sett. Ingen pratade om klasskamp och många vägrade erkänna att det över huvud taget fanns olika klasser i samhället.


Dagens proggband

Idag börjar det över hela Sverige komma band med en musikalisk inriktning som man kan kalla modern progg. Värda att nämna är Rohans Horn och Trummor & Orgel med tydlig inspiration från Bo Hansson, feministgruppen Strula med Siri med drag från Sånger om Kvinnor, den energiska folkmusikgruppen Band of Joy med influenser från bland annat Kebnekaise, psykedeliska Dungen och en hel rad politiska vissångare som Peter Olofsson, Fredrik Johansson och Olov Hamilton.image7

   De flesta av grupperna har emellertid en väldigt begränsad lyssnarskara. Men det finns en stor efterfrågan på den här typen av musik bland många ungdomar. Proggen vinner ständigt nya lyssnare bland unga som vill ha ett alternativ till den kommersiella NRJ-musiken.

   Men dagens huvudsakliga musikrörelse består inte av proggband. Proggen tillhörde sjuttiotalet och även om rörelsens budskap alltid är aktuella har tvåtusentalets politiska grupper en annan musikalisk inriktning.

   Det finns ingen enad musikrörelse idag, däremot finns det massor av olika grupper med ett politiskt budskap. Doktor Kosmos, Mattias Alkberg BD, Björns vänner, Svenska Akademin, Stefan Sundström och Bob Hund är alla band eller artister som kan placeras till vänster om borgligheten. De ger alla en kritisk bild av hur samhället ser ut även om alla inte har en lika uttalad politisk ambition som Doktor Kosmos.

   Och att det finns skillnader mellan sjuttiotalets och tvåtusentalets politiska grupper är självklart helt naturligt, för dagens musik spelas av dagens ungdom, precis som då. Det är två helt olika tider och varje tid har sin musik, även om musiken i sig ofta är evig. Det som under sjuttiotalet hette Nationalteatern och Hoola Bandoola Band heter idag Bob Hund och Doktor Kosmos.


Hipphopprörelsen

Under tvåtusentalet har hipphoppen på allvar etablerat sig i musikvärlden och det finns stora likheter mellan hipphoppen och tidigare musikrörelser som proggen och punken. Alla tre musiksorterna var revolutionerande när de kom och spelades av ungdomarna som berättade om sin verklighet och tog upp saker på ett nytt sätt.

   Genren är emellertid väldigt bred och är full av både machokillar som rappar om brudar, pengar och mord och personer som försöker ge en kritisk och objektiv bild av samhället. Många inom den sistnämnda gruppen tillhör den så kallade vänsterhipphoppen. Till den kategorin kan vi räkna in bland annat Svenska Akademin, Latin Kings, Advance Patrol och Timbuktu. Den sistnämnda hipphopparen, Timbuktu, är förmodligen Sveriges populäraste hipphoppare, alla kategorier. Han kombinerar samhällskritiska texter med sköna beats och har nått stora framgångar.

   Även om det finns mycket inom hipphoppen som ger förutsättningar för att verkligen förändra något så händer det tyvärr inte så mycket. Det finns ingenting som håller samman alla de här olika konstellationerna och jag tror inte heller att det finns något intresse av det.

image8
Svenska Akademien live på Alternativfestivalen 2007

Kommentarer
Postat av: write resume

Cool music and cool group!

2011-11-06 @ 17:24:41
URL: http://perfectresume.org/about.php

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0