Band of Joy

I december 2003 kom de tre gamla gymnasiekompisarna Matti, Ola och Hannes hem till Karlshamn i Blekinge för att fira jul. De passade på att spela tillsammans vid ett tillfälle och de hade så roligt att de bara var tvungna att fortsätta.

   Band of Joy bildat.

 

De hade alla en vilja att spela något annat än den rock och pop som de hade spelat tidigare. Men att de skulle hamna i närheten av gammal instrumental progg med drag från bland annat Samla Mammas Manna och Kebnekaise trodde de nog inte. Men trots att deras musik har starka drag från olika proggband som var inriktade på folkmusik så lyssnar de inte speciellt mycket på progg.

    - Det är väl bara trummisen Hannes som regelbundet lyssnar på gammal svensk progg som till exempel Samla Mammas Manna. Men annars inspireras vi väl mest av världsmusik och musik från Balkan. Sedan gör vi musik av det på ett helt respektlöst sätt, säger gitarristen Matti. image8

    Den glädje som de fann vid det första repet har de lyckats bevara, inte bara i bandnamnet utan också i musiken. Det finns en energi i musiken som är galet medryckande. Låtarna är uppbyggda mer eller mindre som en musikalisk resa, de drar iväg med en rykande fart och hamnar på flera olika ställen innan de slutligen landar någonstans som man absolut inte hade kunnat förutse.

   Och det är i replokalen som resan tar form, det är där musiken skapas. Band of Joy har ett annorlunda sätt att arbeta med sin musik till skillnad mot många andra grupper. Ofta kommer dagens musik till genom att låtskrivaren har med sig ett färdigt manus till replokalen som de andra bandmedlemmarna sedan lär sig, det finns inte så mycket plats för att ändra riktning på låten. Band of Joy har hittat ett annat sätt att göra musik.

    - Vi kommer med en idé eller melodislinga till replokalen men sedan blir det alltid något helt annat av den idén, berättar Matti. Vi jammar ihop låten och den första melodislingan kanske bara blir en liten del av den färdiga låten. Sedan kan det skilja sig en del mellan olika låtar hur de blir till. Om vi har en låt som från början är tänkt att låt lite som afrikansk folkmusik så låter det oftast inte alls så när låten väl är färdig.

 

Musikalisk galenskap

Musiken består i princip av två delar; en stark melodi, som spelas av både Matti och Ola på gitarr och bas, och ett experimentellt trumspel. Hannes har lyckats hitta ett speciellt sätt att spela trummor på som liknar trumspel inom exempelvis jazz och instrumental progg. Trummorna kompletterar melodin och förstärker den, de blir en del av melodin, vilket gör musiken till en totalupplevelse.

   Matti tycker att bandmedlemmarna har utvecklats på alla plan sedan de började spela ihop. Innan spelade han knappt elgitarr och musiken var begränsad på så sätt att det inte fanns plats för ett fritt musikskapande. Och friheten i musiken är viktigt för gruppen.

   - Innan spelade vi musik efter fasta ramar där man inte kunde sticka ut. Men nu är det väldigt fritt och det finns plats för humor. Vår spelstil är ju en slags musikalisk frigörelse från de fasta ramarna. Många av rockbanden ska vara hippa och häftiga och glömmer bort att ha kul.

   Och att det ska vara roligt är en av de viktigaste ståndpunkterna hos gruppen. Det är en av deras främsta ambitioner med musiken.

   - Vi vill ha jävligt roligt och göra rolig musik. Vi trodde aldrig att det skulle gå så här fort och att vi skulle få åka ut och spela så mycketimage9. Min personliga ambition är att kunna leva på musiken, men jag vet inte om det är möjligt. Men det viktigaste är att det är kul, säger Matti.

   Band of Joy har under de två år som gruppen funnits hunnit med att göra över 30 spelningar runt om i Sverige. De har spelat på flera olika festivaler och har börjat få en publik. Och det är livespelningarna som är gruppens starkaste sida. Det är där deras sprudlande melodier och musikaliska galenskap kommer till sin rätt.

   De spelade in en skiva med sex låtar under 2004 som de tryckte upp i 300 numrerade exemplar. Och vi kan förvänta oss fler skivor från Band of Joy i framtiden, men i vilken form det blir är inte riktigt bestämt.

   - Vi har snackat med många andra band med ungefär samma storlek som vi, och de har avrått oss från att knyta upp oss med ett skivbolag, ofta får man inte en spänn om man säljer mindre än 3000 skivor. Vi kanske kommer att ge ut små skivor med olika teman istället, eller kanske vi släpper en hel skiva på egen hand. Om vi inte hittar ett schysst skivbolag vill säga.

   Band of Joy är ett av de allra mest spännande moderna proggbanden. Äntligen finns det en grupp som spelar elektrisk folkmusik igen. Det behövs grupper som står för den musikaliska frihet som finns i deras musik. Band of Joy har förhoppningsvis många år inom musikens värld framför sig, många år med musikalisk glädje och skratt.

Kommentarer
Postat av: term paper

Such a fine music!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0