Festen på Gärdet

Man brukar säga att proggrörelsen inleddes med den första festen på Gärdet som gick av stapeln fredagen den 12 juni 1970.

   Musikfesten kom till på initiativ av Bo Anders Persson från Träd, gräs och stenar och blev den första samlade aktionen för rörelsen.


Den första festen på Gärdet var mycket välbesökt med tanke på att festen var dåligt omskriven och inte uppmärksammad alls i medierna. Detta mycket på grund av att festen på Gärdet egentligen inte ens skulle ha fått äga rum. De hade inte fått något tillstånd att arrangera festen trots ett flertal försök att ta sig igenom den politiska och kulturella byråkratin i Stockholm.


Men festen blev av trots förbudet. Förutom Träd, gräs och stenar så spelade grupper som Gläns över sjö och strand, Gudibrallan, Gunder Hägg (senare Blå Tåget), Arbete och Fritid, Bernt Staf och November på den första festen på Gärdet. Det var en kulturrevolution som mötte offentlighetens ljus på allvar för första gången. Det var något helt nytt som hände på Gärdet den där sommaren. Helt plötsligt stod det en hel rad grupper som sjöng drömmande sånger om naturen, glesbygdens avfolkning och om rätten till arbete. Det var den nya generationens grupper som spelade en originell musik med viktiga budskap som var ett alternativ till den ytliga och enformiga svensktoppsmusiken.

image3
Träd gräs och stenar live på Alternativfestivalen i Norrköping 2007,
37 år efter Festen på Gärdet. Bo Anders Persson till vänster i bild.

Men det var inte bara musik från de befintliga grupperna som stod på schemat; även lek för barnen var inplanerat. Det skulle vara en fest för alla. En härlig parantes är att de under förmiddagen spelade mestadels akustisk musik eftersom att de inte ville störa arbetarna på företagen i omgivningen. I programbladet från festen står dessutom något som var en av de viktigaste och mest typiska synsätten genom hela proggrörelsen. Det var från början en av grundtankarna med rörelsen, även om det på slutet inte visade sig vara realistiskt. I programbladet stod följande;


"hela tiden är det allmusik,

ta med instrument eller

ta med material du kan göra musik av;

tomma konservburkar, pinnar,

ståltråd och alla möjliga saker"

Just den mentaliteten var genomgående en central del av rörelsen; att alla kan spela musik. Man behövde inte vara en professionell musiker eller äga några korrekta instrument för att kunna uttrycka sig musikaliskt. Alla skulle spela själva och rörelsen skulle vara ett stort musikkollektiv där alla skulle kunna uttrycka sig med hjälp av musiken. På liknande sätt var inställningen till de politiska aktionerna, att man tillsammans kunde försätta berg, att ingenting var omöjligt.


Den första festen på Gärdet blev en framgång och följdes upp senare under sommaren då en andra fest på Gärdet genomfördes, denna gång ännu större och med en bättre organisation. Innan första festen hade man inte vetat att det fanns så många band med en sådan experimentell ljudbild och revolutionerande budskap och om det alls fanns någon efterfrågan efter sådan alternativ musik. Nu visste man det.


Den andra festen på Gärdet blev en kraftfull manifestation för den nya musiken och de grupper som deltog skrev för alltid in sig i historien. Skivbolaget Silence dokumenterade festen på ett dubbelalbum som var en av de absolut första proggskivorna och för många av grupperna var det första gången de var med på en platta. Ljudkvalitén på skivan är dessvärre inte speciellt hög men den är ett dokument på vad som utspelade sig under rörelsens första stapplande steg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0