Mattias Alkberg

Jag träffar Mattias Alkberg i Emmaboda en dag i början av september 2005. Det är Rasslebygdsfestivalens efterfest och han ska spela med sitt band Mattias Alkberg BD senare under kvällen.

   Inne i stugan där de bor har hans bandmedlemmar börjat ladda inför spelningen. Vi går bort och sätter oss på en bänk utanför stugan bredvid för att prata.

   Det strålar av norrländsk naturlighet kring Mattias Alkberg där han sitter med sin keps på huvudet, munktröja och gympaskor.

 

Mattias Alkberg har hållit på med musik så länge han kan minnas. Hans första offentliga framträdande var julen 1974 då han gick i fyran. Redan då spelade han egna låtar.

   1989 bildades Bear Quartet efter en sammanslagning mellan vissa av medlemmar från grupperna Jennifers, där Mattias Alkberg spelade, och Mary-Go-Round. Bear Quartet har släppt tolv album och en rad singlar och EP:s. Under hösten 2005 släpps deras trettonde album. De har givit ut alla sina plattor på det socialistiska skivbolaget A west side fabrication som ligger i Skellefteå.

    Bear Quartet är kända för de musikaliska talangerna som bandmedlemmarna besitter, de byter ofta inriktning på musiken från skiva till skiva och söker ständigt nya uttrycksmedel. Gruppens medlemmar är också kända för att ha olika sidoprojekt. Ett av sidoprojekten är Mattias Alkberg BD. Gruppen bildades som en reaktion på de långa avstånden mellan Bear Quartets medlemmar.

   - Bear Quartets medlemmar är utspridda, en del bor i Stockholm och en del i Norrland. Men alla som spelar i BD bor i Norrbotten och det gör att det är enkelt att bara samla ihop alla och spela när man vill. Men vi har alltid känt varandra och alltid spelat ihop.

   Mattias Alkberg BD har tidigare hetat både Mattias Alkberg Tre och Mattias Alkbergs Begravning. Men till sist bestämde man sig för BD som står för Norrbotten. Förr i tiden var det nämligen vissa bestämda bokstäver på bilarnas registreringsskyltar beroende på vilken del av Sverige bilen kom ifrån och BD var Norrbottens bokstäver. Mattias Alkberg BD:s musik skiljer sig en del från Bear Quartets musik.

   - Det är ju andra deltagare i BD och i Bear Quartet gör alla låtar medan jag står för den mesta musiken i BD. I Bear Quartet är låtarna uppbyggda mer som typiska poplåtar med vers-refräng-vers, berättar Mattias.

 

Grammisnomineringen

Gruppen släppte i 2004 sin första fullängdare som fick namnet Tunaskolan. Namnet beror på att Mattias gick i Tunaskolan och kommer från Tuna som är ett område i Luleå. Skivan blev hyllad i medierna och blev bland annat Grammisnominerad som årets bästa manliga popartist.

   Men nomineringen föll inte bandet i smaken. I en arg kommentar på Bear Quartets hemsida gick de till hård attack mot Grammisjuryn och påpekar bland annat att Mattias Alkberg BD är en grupp och ingen soloartist, därför är nomineringskategorin helt befängd. De säger också att de inte vill ha någonting att göra med den imperialistiska industri som Grammisgalan representerar. De konstaterar att de gjorde Tunaskolan som en reaktion mot det allt det Grammisgalan står för och avslutar med att tala om att de kan behålla sin skit för sig själva.image10

   Mattias Alkberg BD fick en stor publik efter släppet av Tunaskolan. Det var många som föll för bandets punkinfluerade poplåtar. Med de välriktade texterna och den energiska musiken nådde bandet framgångar. Men framgångar i sig är inte det Mattias Alkberg strävar efter. För honom är det viktigaste att få hålla på med musik.

   - Jag mår dåligt om jag inte får spela musik. Jag vill förstå världen och försöker skriva ner den på papper, säger Mattias.

   Under slutet av våren 2005 släppte Mattias Alkberg BD uppföljaren till Tunaskolan som fick namnet Jag ska bli en bättre vän och hösten ska gruppen ägna åt att turnera. Nästa album med BD kommer troligen lagom till sommaren 2006.

   Men Mattias Alkberg har inte bara ägnat sig åt att göra musik, han har även givit ut fyra diktsamlingar som har fått namnen Separerade ägg, Röda Stjärnan, Jag var en av er och Göta kanal. Diktsamlingarna har blivit kritikerrosade

   - Jag har skrivit dikter sen jag var 15-16 år. Sen var det en annons i Aftonbladet till en skola dit jag skickade arbetsprover. Jag skrev ett manus på 200 sidor och kom i kontakt med olika förlag och manuset blev antaget, berättar han.

   Den första diktsamlingen, Separerade ägg, kom ut 1992 och den senaste vid namn Göta kanal kom 2004. Och under 2006 kan vi förvänta oss en ny diktsamling signerad Mattias Alkberg.

   - Till jul hade jag tänkte gå under jorden och inte ställa upp på något offentlig alls för att skriva en bok.


Borglig klasskamp

För Mattias Alkberg kom de politiska ståndpunkterna naturligt.

   - Jag växte upp som barn med proggen och Vietnamrörelsen och senare punken. Det har alltid funnits där, min familj har alltid varit politiskt engagerad.

   Han har inspirerats av proggband som Blå Tåget, Nationalteatern och Jan Hammarlund även om hans egen musik har en annan inriktning. Men han tror inte att det finns några möjligheter till att det blir en ny rörelse i framtiden.

   - Jag tror inte att det kommer uppstå en enad musikrörelse på samma sätt igen. Det är andra förutsättningar nu, mer inriktning på att skivor ska sälja och mer individualism. Det skulle behövas ännu sämre tider och ännu större orättvisor än vad det är idag för att folket ska resa sig på liknande sätt. Men jag vet inte om det är en ny rörelse vi vill ha, det kanske inte alltid är så bra att samlas under en gemensam agenda.image11

   Men han tycker däremot att det pågår en klasskamp även idag.

   - Ja, den finns men det är snarare från andra hållet, från det borgliga hållet. Sen finns det olika celler med vänsteraktivister men den kampen är väldigt splittrad. Den borgliga kampen går ut på att ignorera de svagare i samhället och skaffa sig ekonomiska fördelar. Det är ett förtryck mot homosexuella, invandrare och kvinnor och det finns en utbredd misstänksamhet. Det känns som om det börjar bli flera som är för dödsstraff och såna grejer och det känns läskigt, säger Mattias.

   Mattias Alkberg är inte med i någon politisk organisation eller liknande. Däremot har han bland annat skrivit en del kulturpolitiska krönikor i olika tidningar.

   - Jag har försökt att vara lite av en opinionsbildare. Men så fort jag har sagt något så ändrar jag mig snabbt, och det är dumt, konstaterar han.

   Trots hans oförmåga att vara opinionsbildare så är det ingen brist på hans samhällsengagemang.

   - Jag tycker det är grymt med medborgarlön och jag tycker att man ska anslå mer pengar till kulturen. Jag tycker att barnen ska få bättre möjligheter och mindre klasser och sådär.

   Jag lämnar Mattias Alkberg efter en trevlig pratstund och låter honom förbereda sig inför kvällen tillsammans med sina bandmedlemmar. Några timmar senare står jag i publiken när Mattias Alkberg BD går upp på scenen. De gör en klart godkänd spelning och bjuder på låtar som Don Quixote, Fyllskalle, Med spöken och Politix inför den fåtaliga men entusiastiska publiken.


Kommentarer
Postat av: LARZ GUSTAFSSON

Dr Zeke var grymma.

2011-10-09 @ 14:53:53
URL: http://www.myspace.com/zluggo_pop
Postat av: essay

Good post!

2011-11-06 @ 17:17:21
URL: http://essayshelp.org/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0