Strula med Siri - tvåtusentalets Röda Bönor

- Vi menar att lesbisk kultur har en undanskymd roll i hela samhället och att det finns ett stort behov att höra vår vardag skildras. Med tanke på den respons vi fått från både den förra skivan och på det sätt som den nya har blivit mottagen verkar det som att fler tycker så.

År 2000 bildades gruppen Strula med Siri av sex kvinnor i Stockholm. Strula med Siri är en feministisk grupp som har likheter med kvinnliga proggband som exempelvis Sånger om Kvinnor och Röda Bönor. Bandmedlemmarna har inte en gemensam ideologi även om de delar många politiska ståndpunkter. Gemensamt för alla i bandet är att de är feminister och homo- eller bisexuella, vilket också speglas tydligt i bandets musik och texter.

   - Vi vill sjunga om lesbisk kärlek och om kvinnors kamp som vi upplever det i vår vardag, säger Vanja Alling som spelar bas i Strula med Siri.

Landvinning följs av backlash

Vanja tycker att feministiska frågor har fått ett visst genomslag i medierna idag, men säger samtidigt att för varje framsteg kommer ett slag tillbaka. Men hon kan i alla fall konstatera att det är en mer öppen dialog om feministiska frågor idag än för tio år sedan. Något som har ökat debatten under 2005 är det nystartade partiet Feministiskt Initiativ (FI).

   - Som band har vi inte tagit ställning till FI och vi diskuterar inte om vi ska rösta på dem eller inte. Men vi är alla upprörda över hur de har trakasserats av media, både som enskilda personer och feminismen som rörelse. Det visar att varje landvinning för feminismen följs av en backlash och hur hotande det är att på allvar ifrågasätta maktordningen mellan könen.

   Vanja vet inte vilken som är den viktigaste feministiska frågan i dagens samhälle.

   - Otroligt svårt att säga, hur väger man våld och mord mot diskriminering på arbetsmarknaden? Vi tror det viktigaste är att tvinga folk att tänka på genusfrågor och att göra folk medvetna om det patriarkala förtrycket.

   Homosexuella har nått flera framgångar under de senaste åren i form av lagändringar. Men folks inställning till homosexuella har inte förbättrats avsevärt.

   - Fortfarande måste vi, om vi väljer att öppet visa vår sexuella läggning, vara beredda att i varje ögonblick ta strid för den. Dels möts man av förakt och ifrågasättande, men det är också en reell fysisk hotbild man måste förhålla sig till. Välja när man ska hålla handen. Titta igenom t-banevagnen innan man pussas och fundera om det verkligen är så smart att åka på Finlandskryssning med sin partner.


Kulturen som vapen

Strula med Siri spelar oftast på evenemang som har en politisk inriktning. De brukar bland annat spela på feministfestivaler, homofestivaler som till exempel Pride och andra allmänna vänsterevenemang. Men de har även spelat en del på en del ställen som saknar någon speciell politisk karaktär. 

   - Vi försöker att komma ut och spela i så många städer som möjligt i Sverige, och har lyckats med ett tiotal, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vi själva bor i Stockholm, och självklart har det blivit fler spelningar där. Sammanlagt har vi haft ca 60 spelningar, berättar Vanja.

   Strula med Siri släppte sin första skiva hösten 2001 och den fick namnet Evigheternas Evighet. Den har idag sålt ungefär 1500 exemplar. Gruppen har ingen distributör, utan de flesta skivorna säljs av gruppen själva på spelningar. Den senaste skivan kom sommaren 2005 och fick namnet Mörkrets hjältinnor. Skivan har ett mer kampinriktat budskap än den första som innehöll mer kärlek.

   - Vi anser att kulturen är och har genom tiderna visat sig vara ett fantastiskt vapen för att nå ut med budskap och skapa förändring. Dessutom har musiken varit en fin dokumentation och historieskrivning av politisk kamp. Vad har inte min generation feminister lärt om 60-70-talsfeminismen via till exempel Röda bönor? Vi hoppas att det kommer fler band som vårt och lyckas ta en plats i musikvärlden.

Kommentarer
Postat av: college term paper

Strula med Siri...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0